Blogg

Podden om film, spel, tv och annat fantastiskt.

Viktig pusselbit i Marvels universum

Minnet sviktar! När jag nyligen pratade med Johan Boström från Retrobokklubben hävdade jag att jag kom in i Marvel-världen ungefär samtidigt som den svenska utgivningen av Secret Wars. När jag nu lägger pussel med mina gamla lösnummer av svenska Spindelmannen utgivna på Satellitförlaget inser jag att detta inte riktigt stämmer.

Åren 1987–1989 var extremt viktiga för mig ur ett fulkultur-perspektiv. Jag fyllde sju år och portarna öppnades till en lång rad filmer som jag tidigare varit för ung för att få se. Därmed fick jag också upp ögonen för många karaktärer jag tidigare inte känt till, eller bara skymtat på serietidningars reklamsidor och videokassetters omslag. Superman-filmerna med Christopher Reeve blev en sådan extremt viktig milstolpe, och jag blev en Stålmannen-fan. 1988–1989 gick också Läderlappen på tv och introducerade Batman för mig i en härligt campy version. Det såg alltså ut som att jag skulle bli en DC Comics-kille fullt ut. Så kanske det också hade blivit om det inte hade varit för några nummer av Marvels Universum som jag fick läsa hemma hos min kompis Jonas. De handlade om Spindelmannen.

Spindelmannen

Marvels Universum (1987–1991) var en tidning som samlade diverse Marvel-serier på svenska. För mig var tidningen superviktig, inte minst genom att introducera Fantastiska Fyran och Daredevil för mig. Men också Spindelmannen, trots att han ju hade en egen tidning. Nummer 6, 7 och 8 1989 erbjöd nämligen några klassiska äventyr från amerikanska ”The Amazing Spider-man” som på ett utomordentligt sätt presenterade Spindelmannen och viktiga delar i hans mythos. Här kunde även de som inte kände till Spindeln alls (dvs jag) bekanta sig med hans krafter, liksom hans moraliska kompass. Här fick man också uppleva Gwen Stacys död (chockerande) och möta skurkarna Gröna Trollet och Doktor Octopus.

Jag blev helt fångad av denne hjälte, som till skillnad från den nästan osårbare Stålmannen uppvisade mänskliga känslor och otillräcklighet! Under en svår strid mot Doktor Octopus överväger en blåslagen Peter Parker rentav att fly. Även om han såklart tänker om var det tydligt att Marvel-författarna var minst lika intresserade av deras hjältars känslor och inre som av tuffa strider. Från den dagen var Spindelmannen min favorithjälte. Stålmannen och Läderlappen degraderades till nummer två och tre.

Det första numret av Spindelmannens egna tidning jag köpte var 10 1989, och rent kronologiskt var det långt senare än äventyren i Marvels Universum. Det var tydligt, inte minst för att Spindelmannen sportade en häftig svart dräkt! Dessutom kretsade äventyren kring en otroligt mäktig varelse som kallades Beyonder, som besökte jorden och bland annat förvandlade en hel skyskrapa till guld. Beyonders besök på jorden var en del av Secret Wars II, alltså uppföljaren till den stora crossover som samlade Marvels mäktigaste (och mest leksaksvänliga) hjältar på andra änden av universum. Den första Secret Wars gick i svenska Spindelmannen 1988, alltså året innan de fick mig som läsare. Ändå läste jag (större delen) av dessa äventyr i efterhand – gissningsvis köpte jag på mig gamla nummer på butiken R P Begagnat i Östersund (ett ställe värd sin egen kulturminnesmärkning).

Secret Wars

När Retrobokklubben nu ger ut Secret Wars i en lyxig inbunden utgåva (som vi lärt att förvänta oss) är det därför förmodligen första gången jag läser denna fläskiga crossover från början till slut, åtminstone på svenska. Det är en säregen men härlig blandning av nostalgi och känslan av att pusselbitar faller på plats.

Genom Secret Wars fick jag koll på de stora namnen i Marvels panteon av hjältar, liksom de största skurkarna som Doktor Doom och Galactus. Jag fick upp ögonen för Fantastiska Fyran, som också fick uppmärksamhet i Marvels Universum i några äventyr som vad jag minns följer direkt på Secret Wars. Men eftersom jag inte läst hela Secret Wars, till exempel slutet, saknades det viktiga pusselbitar i storyn. Ben Grimms öde till exempel har varit något som jag endast läst effekterna av – som att She-Hulk hoppade in som ersättare för honom i Fantastiska Fyran. Detta ledde i sin tur till att jag upptäckte vilken otroligt bra karaktär hon är! I Marvels Universum 9 1990 dök också Daredevil upp en sväng i FF-äventyret. Det blev en annan ögonöppnare vilket ledde till en ny andraplats bland favorithjältar några år senare.

Genom tidningarna Spindelmannen och Marvels Universum växte Marvels rika värld nummer för nummer. I en tid långt innan Wikipedia och nätbaserade diskussionsforum fanns det få sätt att få en bra överblick över Marvels enorma persongalleri och slingrande kronologi, men tidningarnas svenska redaktörer gjorde ett fint jobb att presentera en röd tråd och samtidigt lyfta fram ”det bästa” från den amerikanska utgivningen.

Retrobokklubben verkar i samma pedagogiska anda, för Secret Wars-boken innehåller gott om kontext för den som inte har stenkoll på historien. Extramaterial visar hur äventyret tog sin början i de olika Marvel-hjältarnas egna (amerikanska) tidningar, och förordet är lika informativt som i klubbens övriga utgivning.

Roligt nog verkar det också som att vi har mer Marvel att se fram emot från Retrobokklubben. Ett av de bästa Daredevil-äventyren någonsin kommer nästa år, och förhoppningsvis stannar det inte där. Personligen skulle jag älska att få några av John Byrnes fina FF-äventyr utgivna igen, eller kanske Chris Claremonts X-Men. Överst på min önskelista står dock en betydligt mindre känd Marvelhjälte – Captain Britain. En fin inbunden volym av Alan Moores klassiska (minst sagt) vända med karaktären på Marvel UK under 80-talet, det vore en dröm att få läsa på svenska!

Stötta gärna Retrobokklubben genom att bli medlemmar. Den drivs av två riktiga eldsjälar, och en hel del kul böcker är på gång inom den närmaste framtiden. Lyssna gärna på vårt senaste avsnitt av podden så får ni höra mer om dessa böcker!