Darkwing Duck fyller 30 år
När Darkwing Duck började sändas i amerikansk tv 1991 utgick de allra flesta från att den tecknade tv-serien var en slags fortsättning/spinoff på Disneys tidigare DuckTales (som producerats i 100 avsnitt mellan 1987–1990). Det var en ganska logisk tolkning – dels platsar den antropomorfa gräsanden Darkwing själv (eller Drake Mallard som han heter bakom masken) bra jämte Joakim von Anka och de andra invånarna i Ankeborg. Men en ännu tydligare vink är såklart karaktären Sigge McKvack som debuterade i DuckTales, och sen figurerar i Darkwing Duck som huvudpersonens confidante och hjälpreda. Lite längre in i serien dyker en annan superhjälte upp; Gizmokvack som vi också kommer ihåg från DuckTales. Det verkar alltså som att dessa Disneyfigurer delar universum; ett DuckTales Extended Universe.
Alla skulle också vara nöjda med den ganska enkla förklaringen att Darkwings hemstad St. Canard (en Disney-parodi på Gotham City) delar universum med och ligger inom rimligt avstånd från Ankeborg, och att karaktärer därför enkelt kan hälsa på. Om det inte vore för en intervju i The Hollywood Reporter från 2016 där Darkwing Ducks skapare Tad Stones påstod att serien INTE existerar i samma kontinuitet som DuckTales.
"They are two different universes in my book. We work in the alternate Duckiverse."
Stones säger att Sigge McKvack visserligen är en karaktär från DuckTales, men att det är en annan version än som syns i Darkwing Duck. Som bevis lyfter han fram att Sigge i DuckTales är en tämligen värdelös pilot, som nästan alltid kraschar de flygplan han sätter sig i. I Darkwing Duck däremot, är Sigge en relativt kompetent pilot.
Double-O Duck
Oavsett hur det ligger till med kontinuiteten kan vi konstatera att Darkwing Duck har sina tydliga rötter i föregångaren. I avsnitt 48 av DuckTales (som har titeln "Double-O Duck") måste Sigge McKvack ikläda sig rollen som agenten Bruno Von Beak för att stoppa en internationell förfalskningsliga. Avsnittet föll i god jord hos Disney-chefen Jeffrey Katzenberg, som gav animatören Tad Stones i uppdrag att utarbeta ett koncept på en hel serie med Sigge McKvack som hemlig agent.
Katzenberg gillade inte konceptet när det presenterades, och det hela stöptes om till en superhjälte-serie istället med Sigge som bifigur. Dessutom ägde James Bond-förvaltarna familjen Broccoli namnet "Double-O". Inspirationen till Darkwing själva kom såklart från kända superhjältar som Batman och The Shadow, men också från ett annat avsnitt av DuckTales – avsnitt 92, "The Masked Mallard", där Joakim von Anka testar en kort karriär som maskerad vigilant. Det nya konceptet fick också betydligt mer hjärta tack vare far och dotter-relationen mellan Drake Mallard och hans adoptivdotter Gåsalin.
Darkwing Duck började sändas på tv-kanalen Disney Channel – först som en förhandstitt 31 mars 1991, och sen på lördagmorgnar mellan april och juli samma år. Men ambitionen med Darkwing Duck var redan från början att sälja serien som en del av program-blocket The Disney Afternoon – två timmar tecknat där fyra olika Disney-serier sändes efter varandra med ett halvtimmesavsnitt varje vardag. När en serie tog slut och försvann flyttade de andra serierna fram i ordningen, och en ny serie tog sista-platsen i blocket. Så såg konceptet ut, som såldes till alla möjliga tv-kanaler (så kallad syndication) via Disneys distributionsbolag Buena Vista Television. Introt till Disney Afternoon är säkert bekant för alla som sett de svenska programmen Disneydags och Disneyklubben.
Disney på tv
Förresten, Disneys satsning på tv-animation började när Michael Eisner tillträdde som vd 1984. Eisner hade erfarenhet från tv-världen, och ville locka nya Disney-fans genom tecknade tv-produktioner. På söndagen i slutet av hans första officiella vecka som Disneys vd samlade han ett gäng kreatörer hemma hos sig för att skissa fram olika koncept. En av de som deltog var just Tad Stones, som bland annat pitchade en tv-serie baserad på långfilmen Bernard & Bianca. Den idén fick nobben eftersom arbetet på en filmuppföljare redan hade börjat (det som skulle bli Bernard & Bianca i Australien). En annan idé från Stones kallades "Musse Pigg och rymdpiraterna", men även denna skjöts ned eftersom Eisner främst ville prova tv-världen med orginalfigurer, snarare än redan kända karaktärer som Musse Pigg och Kalle Anka.
Eisner själv föreslog en tv-serie baserad på Gummibjörnarna (godiset) eftersom hans barn tyckte så mycket om dem, så i slutändan blev de två första tv-serierna The Wuzzles och The Adventures of the Gummi Bears. Den förstnämnda lades ned efter 13 avsnitt, men Bumbibjörnarna (som serien heter i Sverige) blev en framgång och banade vägen för fler serier. Nästa två blev The New Adventures of Winnie the Pooh och så DuckTales då som blev en enorm succé. Ja som ni märker släppte Disney ganska snabbt detta med att bara använda orginalfigurer, för de flesta efterföljande serierna plockade snarare karaktärer från Disneys historia och stöpte om dem. I DuckTales var inspirationen Carl Barks tecknade serieäventyr med Kalle Anka, Joakim von Anka och knattarna, och flera avsnitt var rakt av baserade på Barks historier. TaleSpin (sv: Luftens Hjältar) tog ett gäng karaktärer från filmen Djungelboken och placerade dem i en tecknad version av tv-serien Tales of the Gold Monkey, tillsammans med en dos Casablanca och en nypa Indiana Jones. Serien Chip n´Dale: Rescue Rangers förvandlade de busiga ekorrarna Piff och Puff till detektiver, med varsin matsked Magnum P.I. och (återigen) Indiana Jones som inspiration.
I ärlighetens namn var figurerna i tv-serierna alltid ganska olika sina tidigare förlagor (med DuckTales som undantag) och alla serier introducerar också gott om nya figurer, varav de flesta blivit riktigt poppis. 1989 började DuckTales och Rescue Rangers att erbjudas för syndikering som ett tv-block på en timme, och till detta lades kort därefter både Bumbibjörnarna och TaleSpin. Namnet "The Disney Afternoon" hade premiär 10 september 1990. Under 1991 plockades Bumbibjörnarna bort och ersattes av... Darkwing Duck!
Darkwing Duck blev en av de mest populära serierna på Disney Afternoon. Den började visas på Sveriges Television 3 september 1993, i programmet Disneyklubben. Bara 50 avsnitt visades dock i Sverige – debatten om tv-våld för barn pågick vid den här tiden, och Darkwing Duck var en av de serier som hamnade i skottlinjen. Totalt producerades 91 avsnitt av serien, och det släpptes också ett ganska populärt spel till Nintendo NES. Därtill har flera olika serietidningar med Darkwing Duck getts ut, bland annat en crossover med hjältarna (och skurkarna) från DuckTales. Dessutom omnämns Joakim von Anka i avsnittet "Tiff of the Titans" av Darkwing, så trots vad Tad Stones påstår finns det alltså gott om beröringspunkter mellan de två ankserierna.
Multiversum förklarar allt
Så hur ligger det till egentligen? För att förstå kopplingen mellan DuckTales och Darkwing Duck kanske vi istället ska använda en annan fiktiv tankemodell – snarare än ett DuckTales extended Universe där de två serierna utspelas jämte varandra kan vi föreställa oss ett multiversum där Darkwing Duck utspelas i en parallell värld, som till stora delar är lik den "vanliga" DuckTales-världen men med vissa viktiga skillnader (till exempel att Sigge McKvack är en mer begåvad pilot). I Darkwings universum finns det också en Gizmokvack och en Joakim von Anka, det råkar bara vara andra versioner (om än väldigt lika, nästan identiska) som i den vanliga DuckTales-världen.
Detta skulle också kunna förklara andra Disney Afternoon-serier som TaleSpin och Rescue Rangers. De utspelar sig helt enkelt i alternativa parallella universum där till exempel björnen Baloo inte växte upp i Indiens djungler, utan i hamnstaden Cape Suzette. En värld där Shere Kahn är skrupefri affärsman, och Louie inte är apornas kung utan driver vattenhålet Louies bar.
Och när vi ändå är inne på detta är ju frågan om några alls av Disneys myriader av filmer, tv-serier och karaktärer delar samma universum. Kalle Anka och Musse Pigg delar visserligen skärmutrymme i många kortfilmer och specialer, till exempel den årliga föreställningen på julafton. Men till vardags verkar de sällan umgås – i Sverige har de haft sina egna serietidningar, och sina egna kretsar av vänner och antagonister. Ska vi föreställa oss att Musse Pigg bor i Ankeborg, eller i en annan stad? Kanske rentav i en egen värld? Även om vi begränsar oss till Kalle Anka och hans vänner är kontinuiteten oklar, rentav obefintlig. Då det produceras Kalle-äventyr i flera olika länder uppstår enorma skillnader i hur karaktärerna porträtteras. I Italien är exempelvis Kalle Ankas egna superhjälteidentitet, Stål-Kalle (Paperinik), väldigt populär men snudd på okänd i USA. Berättelserna om Stål-Kalle går svårligen ihop med Carl Barks omtyckta ankserier, och det är knappast tänkt att de ska göra det. Och Barks själv brydde sig föga om att upprätthålla en kontinuitet mellan sina egna historier. Faktum är att Carl Barks efterföljare Don Rosa sticker ut som en av få anktecknare som bemödar sig med att inrätta sina historier i ett konsekvent universum med en helig tidslinje. Inte bara sina egna historier föresten, Don Rosa gör också sitt bästa för att få sin förebild Carl Barks berättelser att matcha med hans "Don Rosaverse".
Vi måste nog komma fram till att kontinuitet och delade fiktiva världar är något som Disney brytt sig om mest när det känts rätt, och annars struntat i. Detta gäller både långfilmer, tv-serier och serietidningar. Men om vi föreställer oss ett oändligt antal parallella Disneyvärldar i ett animerat multiversum blir det inga problem att det finns olika varianter av Kalle Anka, farbror Joakim, Sigge McKvack, Drake Mallard och alla andra. Dessutom öppnar det dörren för en crossover jag verkligen skulle vilja se: Stål-Kalle och Darkwing Duck.
PS. Kanske har Disney blivit inspirerade av sitt uppköp Marvel, som ju länge hävdat ett gemensamt universum för sina serier, och revolutionerat biokulturen med sitt gemensamma cinematiska universum. Den nya DuckTales-serien från 2017 har nämligen refererat både till TaleSpin-staden Cape Suzette och även låtit Darkwing Duck figurera. Det ryktas nu om att också en ny Darkwing-serie är på gång till Disney+...